Een dagbestedingscoach met hart en ziel: Marjolein Hekkelman over haar werk bij Zorggroep Almere
“De mooiste momenten zijn de momenten die je deelt met bewoners die echt een plekje in je hart krijgen.”
Marjolein Hekkelman werkt al twintig jaar bij Zorggroep Almere en heeft in die tijd heel wat bewoners een fijne dag bezorgd. Als vrijwilligerscoördinator en dagbestedingscoach bij woonzorgcentrum Zephyr is zij een onmisbare schakel in het dagelijks leven van mensen met dementie. Maar wat houdt haar werk precies in? En waarom is ze er na al die jaren nog steeds zo enthousiast over?
Van activiteitenbegeleidster naar dagbestedingscoach
“Ik ben ooit begonnen als activiteitenbegeleidster,” vertelt Marjolein. “Maar gaandeweg merkte ik dat ik meer wilde dan alleen activiteiten uitvoeren”. Ze kreeg de mogelijkheid om een cursus te volgen en door te stromen naar dagbestedingscoach. “Ik wilde kijken naar wat écht past bij bewoners en hoe we activiteiten kunnen aanpassen aan hun behoeften. Dat maakt mijn werk als dagbestedingscoach zo leuk en afwisselend.”
Geen dag is hetzelfde
Wat doet een dagbestedingscoach eigenlijk? “Mijn dag begint rond 08:15 uur. Ik overleg met de woonondersteuners over de bewoners en de activiteiten van die dag. Daarna check ik mijn mail en bereid ik samen met mijn collega de ochtendactiviteit voor. Als er geen vrijwilliger is help ik graag mee tijdens de activiteit. Als deze er wel is bedenk ik nieuwe activiteiten, of ben ik bezig met mijn andere functie als vrijwilligerscoördinator. Zoals het regelen van vrijwilligers of het schrijven van vacatures.”
Het activiteitenschema is een belangrijke leidraad, maar flexibiliteit is essentieel. “Twee keer per dag is er een activiteit. De ene keer ligt de focus op bewegen, de andere keer op sociaal contact of cognitieve stimulatie, maar de exacte invulling wisselt. Als er een artiest langskomt, passen we het programma gewoon aan. Het draait om wat de bewoners op dat moment nodig hebben.”
Als dagbestedingscoach doet Marjolein echter nog veel meer: “Naast het organiseren van activiteiten vraag ik subsidies aan bij fondsen voor grotere projecten, zoals het aanpassen van patiotuinen en het aanschaffen van sportmaterialen voor jongere mensen met dementie. Ook verzorg ik het familiejournaal, waarin ik terugblik op de afgelopen twee maanden en vooruitblik op speciale activiteiten. Verder geef ik trainingen aan woonondersteuners, begeleid ik stagiaires en onderhoud ik contact met artiesten, scholen en andere partners om alles soepel te laten verlopen voor Zephyr.”
Uitdaging en voldoening
Volgens Marjolein is haar werk uitdagend, maar vooral heel dankbaar. “Soms komt een bewoner bij mij met een verhaal dat mij raakt. Dan is het de kunst en eigenlijk ook weer een uitdaging om diegene op zijn gemak te stellen. Dat vind ik een mooi onderdeel van mijn werk. Maar ik haal ook voldoening uit het organiseren van een activiteit waar iedereen plezier aan beleeft of gewoon uit het afronden van een belangrijke taak die al een tijdje lag te wachten.”
Mooiste momenten
“Heb je even?”, zegt Marjolein terwijl ze lacht. “Er zijn zoveel bijzondere momenten, vooral met bewoners die echt een plekje in je hart krijgen. Zo was er een dame die vroeger ballerina was. Het was soms lastig voor haar op de woning, te veel prikkels, te veel drukte. Dan kwam ze bij mij binnenlopen, hier vond ze rust, we hadden een mooie band. Tot het laatst toe. Ze is inmiddels 1,5 jaar geleden overleden, maar ik denk nog vaak aan haar. En afgelopen weekend… ja, dat was even slikken. Een meneer die hier negen jaar woonde, is overleden. Een échte Amsterdammer, altijd in voor een praatje en een grap. Hij hielp in de tuin, bouwde samen met vrijwilligers plantenbakken en stond vooraan bij de barbecue. Zulke momenten zijn goud waard. Dat zijn de herinneringen die blijven, die maken dat ik dit werk nog altijd met zoveel liefde doe.”
Een unieke locatie
Zephyr is een kleinschalige woonlocatie voor mensen met dementie. “We hebben twee woningen die hoofdzakelijk structuur bieden, twee woningen die koesterend zijn, en één woning waar nieuwe bewoners binnenkomen. Dat geeft ze de kans om rustig te wennen en dit zorgt ervoor dat de andere woningen stabiel blijven.” Doordat het een kleine locatie is, is het er een hechte sfeer. “Ik ga hier in ieder geval fluitend naar mijn werk, nog steeds, na al die jaren. We weten elkaar eigenlijk altijd te vinden. Ik vind het hier prettig werken met mijn collega’s.”
‘Gewoon doen!’
Wat is Marjolein haar advies aan mensen die overwegen om in de dagbesteding te werken? “Gewoon doen! Het is een geweldig vak. Je krijgt zoveel terug, van bewoners, hun familieleden, collega’s en vrijwilligers. Natuurlijk moet je flexibel zijn en goed kunnen schakelen, maar als je het leuk vindt om mensen een fijne dag te bezorgen, dan is dit het mooiste werk dat er is.”
